Jöhetnek a napelem hajtású elektromos kerékpárok

Egyre több bicikliút épül a nagyobb városokban, ösztönözve az embereket, hogy autóikat egy környezetbarátabb és egészségesebb megoldásra cseréljék. A technológia fejlődésével már nem csak hagyományos kerékpárokban lehet gondolkodni, hanem elektromos rásegítésű kerékpárokban is.


Miért döntsünk a kerékpár mellett

A nagyvárosokra tipikusan jellemző, hogy a forgalmasabb időszakokban bedugul a gépjármű közlekedés, így időt spórolhatunk, ha motorral vagy kerékpárral indulunk útnak. Az időn túl az üzemanyagköltséget is megtakaríthatjuk így, azonban a hagyományos kerékpározás közben sokszor óhatatlanul is megizzad az ember, ami kellemetlenséget okozhat a munkahelyre érkezéskor. Ez utóbbira lehet jó megoldás az elektromos kerékpár, amiről már itt is írtunk, amellyel izzadságmentesen is megtehetjük a szükséges távolságot, így kiküszöbölve ezt a kellemetlenséget. Ezt a típusú biciklit egy elektromos motor hajtja, mely egy általában a vázra erősített akkumulátorból veszi a szükséges áramot. Az egyetlen nehézség, hogy ezt az akkumulátort időről-időre fel kell tölteni. Az sem okoz feltétlenül problémát, hogyha menet közben lemerül az aksi, hiszen ilyenkor manuális rásegítéssel tovább tudunk haladni.


Hamarosan jön a napelemes kerékpár

Jöhetnek a napelem hajtású elektromos kerékpárok

Az akkumulátor töltési problémára Dániában kifejlesztettek egy meglehetősen innovatív megoldást, aminek segítségével a kerékpár mindkét kerekének mindkét oldalára szerelt napelemek folyamatosan biztosítják az aksi töltését. Meglehet, leginkább parkolás közben tudják hatékonyan tölteni az akkumulátort, de azért menet közben is képesek némi áramtermelésre. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a napelemek nem az optimális szögben érintkeznek a napfénnyel.


Árnyékban is tölthető a kerékpár, mivel a felhasznált napelem panelek nagyon magas hatásfokúak, egyszeri töltéssel akár 70 km megtételére elegendő energiát szolgáltatnak a kerékpárnak. A Solarbike egyébként kb. 25 km/óra sebességgel megy alaphangon, de akár 50 km/óra sebességre is képes. Azt azért meg kell jegyezni, hogy egyenlőre mindösszesen 2 -25 km megtételére elegendő visszatöltést tudnak biztosítani a napelemek naponta, a napos órák függvényében.